Esteem Projects
  • Wankhede Stadium

    The famous Wankhede Stadium built in the year 1974 needed renovation to match the demands of the game of cricket in its current form and meet the expectations of viewers of the game, on and off the ground. Added to it, the ICC formalized a structured set of rules covering all aspects of the game over a period of time. Mumbai Cricket Association (MCA), who owns the Wankhede Stadium, after exploring seriously, the feasibility of constructing a new stadium in a suitable location in the city of Mumbai, decided to renovate the existing stadium to meet the standards of ICC.

    Designing the Game Plan

    To achieve a sense of closeness between players and spectators during the game is the central idea of the design for the stadium. To achieve unity and oneness in the architecture and structure, inspite of many functional divisions and variations in the spatial quality of spaces within the stadium, was the objective. An innate aesthetic quality of spaces has been achieved through the use of distinct colours, which are seen and experienced inside and outside from the field. Attention has also been paid to provide interesting experiences in all the spaces in transition, entrances, accesses, avenues and passages, through distinct lighting, colours and flooring.

    A good proportion of quality public conveniences have ensured spectators comfort and dignity. Large numbers and well distributed designed toilets, drinking water and hospitality counters add to the spectator’s joy. Seven entrance gates, twenty staircases, eighteen lifts, and thirty-five emergency exits, ensures faster movement and high standard of safety. The 25-meter cantilevered roof is the most interesting feature of the stadium. It completely opens up the stands, as no pillars or supports come in the way of the spectator’s view. Designs, drawings and execution details were produced at breakneck speed to match the schedule. Over 650 drawings were prepared to ensure that every detail, including the interiors, was available to the contractors on time.

    Salient Features

    • North and South stands are newly constructed. The structure rests on piles and on footing in few areas. The RCC elements comprises of raft, retaining walls, pile caps, footings, columns, inclined deck beam and slabs etc.

    • In case of East and West stands, area admeasures approx. 3500 sq mtrs. Existing foundations and supporting columns were strengthened for chair seating arrangement without any alteration in the seating capacity and stadium profile in view of its close vicinity to the Western Railway track. The strengthening was done using fiber reinforced Kevlar by introducing composite columns.

    • Design of foundation for a 70 meter high mast, four in numbers, resting over pile foundation for lightening the ground during nights.

    • The stadium is covered with aesthetically appealing and elegantly spaced structural steel roofing. The challenge was to design a 22 meter cantilever and its supporting system using bent tubular hollow steel sections fabricated out of plates of different thicknesses and of varied diameters. The steel roofing comprises of 45 trusses connected by compression rings.

    • The total tonnage of structural steel consumed was approx. 4000 MT. Handling of these massive steel columns and cantilevers were an uphill task. Thus, the complex and intricate design involved detailing, bending, fabricating, transporting, lifting and erection of steel components of various sizes to provide intended look to the roofing.

    • Due to the space constraint, the steel truss members were fabricated out of Mumbai, transported to site and then erected using high capacity crawler mounted cranes with varying (125-250T) booms lengths. In totality, there were 370 such truss members. A series of 90 compression rings fabricated using 350mm dia tubular hollow sections are connected to the roof trusses, with outer radius of the rings being approx. 80 meters.

    • Construction of a stadium with huge quantum of concrete was just impossible in a relatively short duration, without sizable quantities of shuttering, scaffolding, staging material for RCC works and massive temporary supporting arrangements for holding the trusses till the compression ring was complete.

    • The structural design is carried out taking into account the composite action of the columns for earthquake resistance.

    • The entire structural steel roofing was covered with PTFE coated glass tensile fabric. A special team was flown to Sri Lanka for testing the fabric material and approving its quality.

    • Heavy columns sections extending beyond the top edge of the stadium and each unit weighing in tonnes were fabricated out of three tubular hollow pipes in a triangular profile fabricated out of various diameter MS pipes. Designing of the 22 meter cantilever and its supporting system was a real challenge.
  • Amritsar Airport

    Amritsar Airport registered a passenger growth of 64.6 per cent during April–December 2009 which made Amritsar Airport the fastest growing airport in India. A new integrated terminal building was inaugurated on 25 February 2009, with an area of approximately 40,175 square metres compared to 12,770 previously. This new terminal is a blend of modern and Indian designs, constructed of glass and steel, but with Indian arches and colours. The new terminal building is equipped with a central air conditioning system, an inline X-ray baggage inspection system integrated with the baggage conveyor system, escalators, public address system, Flight Information Display System (FIDS), CCTV for surveillance, check-in counters with Common Use Terminal Equipment (CUTE), car parking, etc.

    Structural Design

    The city of Amritsar has always remained a religious and tourist centre in Punjab, and was in need of a fully operational international airport in recent years. The airport is located 11 km towards the north-west from Amritsar city. The city is surrounded by industrial belt and has a great potential of import/export cargo in particular in context of woolen, hosiery, sports goods, agriculture products, and engineering and pharma goods. Thus, the new terminal building (Phase II) at Sri Guru Ram Dass Jee International Airport was thought, conceived, planned, constructed and was made operational in 2009. The basic aim was to give the airport a new look with more passenger facilities with most advanced and increased security features. The expansion of the existing airport building covered new arrival and departure. The area of terminal building is increased to approx 30, 000sq mtrs. Because of the proposed expansion, both the efficiency and capacity of the airport in terms of passenger handling has increased.

    General Features :

    • From aesthetic point of view Amritsar airport has a blend of modern and Indian designs, finished in steel and glass on the face, with arches and colours.

    • The structure of the airport comprises of main building and the structural steel roof structure. The roof has a curved profile to offering an aesthetic look, which is supported by flare arm spaced 15 - 20 m. at the center.

    • The roofing is in structural steel and has RCC slabs at intermediate level. The airport layout has 8 no large grids in length and 3 in width. The column grid is approx 35m x 35m.

    Structural Design Features

    The new domestic airport has following structural design related features:

    • ŸSoil bearing capacity (SBC) 9 T/sq mtr

    • Concrete grade - M 40

    • Reinforcement grade - Fe 415

    • Structural steel grade – yst 310 N/mm2

    • ŸComposite columns using 16 mm steel plate, carrying heavy load to the tune of 900 T spaced @ 30 m c/c

    • Ÿ60 mm MS plate with 60 mm dia bolts was used for safe transfer of column load to the foundation

    • ŸHeight of the structure varies from a min of 32.9 m (108 ft) to a max of 51.56 m (169 ft)

    • The structural design was vetted and approved by VJTI

    • ŸThe entire exposed structural steel work was protected with fire proof treatment
  • Prestige Tower

    A composite structural steel system has been adopted to offer combined benefits that optimize construction time and employ slender elements in the tower design, that efficiently utilize the large 11mtr spans. Prestige Trade Tower aims at being one of the commercial landmarks of the Silicon Valley of India, Bangalore. The goal is to surpass all commercial spaces done before, and put Bangalore on the world map with a world class Business Centre. This tower aims at being a beacon in the commercial space offered within the city of Bangalore. Prestige Trade Tower is located enroute to the International Airport from the CBD. As such it makes an attractive proposition for large MNCs and IT companies with frequently travelling executives. Given the mixed nature of the neighbourhood which has a fair sprinkling of residential complexes, the development also is designed to suit retail businesses on the first four floors. Prestige Trade Towers aims to be 'Best in Class' of the commercial and retail developments of the city.

    Safety, Security, Sustainability, Innovation

    CCTV arrangements have been made at all entrance and exit points of the property as well as all towers. Solar water heaters are provided to take advantage of solar energy for hot water supply into toilets. Solar lighting is also provided along the external driveways. A Sewage Treatment Plant is provided and water from the plant is used for gardening and flushing purposes. Recharge pits are provided all over the property for rain water harvesting.

    Energy Efficiency and Eco-friendly Measures

    • Lights

    • Climate Control

    • Water

    • Recycling

    • Conservation

    The following measures were adopted to conserve the nature of environment :

    • To conserve fresh water and to reduce the water demand, Sewage Treated Plant (STP) has been established and STP treated water is reused for secondary purposes like lushing and gardening

    • Energy is conserved through non conventional energy usage like solar water heater, solar lighting for landscape, walkway and common area

    • Roof top rainwater is harvested is reused for secondary purposes for car wash, common area floor wash and for gardening. Storm water runoff is rooted to recharge pits to recharge the ground water table

    • Good cross ventilation is ensured in the building design to reduce the need for power consumption

    • Extensive plantation has been done to enhance and to improve the aesthetic surroundings and to manage ambient temperature naturally. Care has been taken to choose and plant native species, which can survive without extra watering

    • In-house management has been adopted for biodegradable solid waste

    • Energy efficient devices like LED, CFL, VFT and VAV are used

    • Storm water management executed before and after construction

    • Water Conservation executed by adopting recycle and reuse technology

    • Resource conservations executed by adopting recovery, recycle and reuse technology

    • Good cross ventilation is ensured in the building design

    • Provision of cantilever balconies and sunshades

    • Provision of thermal insulation for the terrace area

    • Medium size windows for better natural light and ventilation

    • Maximum setback and huge buffer of green space is ensured to provide extensive green areas post completion

    • Sprinkling of recycling water on dust generating materials

    Composite Structure

    The tower main frame structure was designed as a composite structure, using high grade structural steel sections and floor slab in form of self supporting decking sheet. The structural steel concept adopted was shallow deck floor system. The structural members shall be procured, tested, cut and fabricated at JSW’s fully equipped and most modern workshop located at Bellary. Subsequently, the fabricated steel sections shall be transported to project site for its immediate erection at designated location/floor level.

    Beams with Cut-outs to Run Services Through

    Beam depths are restricted to a max of 800 mm so that the end user gets maximum possible headroom and at the same time services are passed through the multiple cutouts in the beam web portion.

    Fire Protection & Steel Encasement

    The entire exposed structural steel work with in the building area is proposed to have a 2-hour fire protected using Spray Vermiculite treatment. The columns and exposed steel in the outer area is encased with concrete.

  • The Capital

    In modern times come modern needs and for one of the fastest growing economies in the world, a structure that is bold, innovative and peculiar is deeply desired. This requirement is fulfilled by a 21st century edifice that goes beyond a conventional construction in the name of ‘The Capital’. This magnificent commercial building makes a statement that it is part of a future that is strong, progressive and liberal. Located at the heart of BKC, Mumbai’s new financial nerve centre, ‘The Capital’ is an iconic development that will be the pride of India’s commercial capital and envy for the rest. This cutting edge edifice showcases an everlasting and contemporary façade, while its interiors feature a rich palette of colours and textures.

    Seemingly Inspired Concept

    The concept was initially inspired by looking at the world in terms of the planet being an ecosystem that allows life to evolve. The concept for this building was rather like planet earth, where a sustainable ecosystem is derived from an integrated and seamless Cybertecture that is evolving to give the building’s inhabitants the very best space to work in. The analogy to the form of the building was for the beautiful planet form to land and create a new Cybertecture ecosystem for people who will use this building.

    Symbolically Forming the Structure

    The form of the architecture is one that symbolizes with optimism about the future and of the 21st Century. The symbolic planet form within the main structure is stretched to cater for 20 levels of office accommodation. The design is orientated and skewed at an angle to create both, a strong visual language, as well as to alleviate the solar gain of the building. The architecture is sleek and computer designed, with engineering that creates a building of extremely high quality and geometric sophistication. This building will act like a “jewel” for the new Central Business District of Mumbai, and a worthy neighbour to the esteemed neighbouring buildings of the district.

     This building has less columns allowing for the unfettered use of its floors with infinite flexibility. The skin of the building is also designed to be one of the most innovative uses of glass achieved in an office building.

    Structuring the Elements

    The building offers premium office premises of international standards with high quality amenities. The Capital building has a Six basement + Ground floor + 20 upper floors. The basements house multi level automated car parks and utility services. The structural system is the reinforced concrete core wall at centre with structural steel composite columns to form a duel system. The building has a unique eggshaped dia grid structure that gives the building an iconic look. It is one of the few projects in India wherein an Semi up down construction technique was adopted to save on project time, thus, facilitating Substructure and superstructure construction simultaneously.

    Deservedly Awarding

    The Capital was Awarded Commercial Project of the year at the 27th National Real Estate Awards. It is ultimate project for any commercial space of inter national standards. Its large floor plates of 50,000 square feet, composite steel column, world’ largest automated car parking system, Gold LEED certified building, 100 per cent power back-up which factored the teams to get feted by numerous awards. Sailesh Mahimtura also received an award from the developer, The Wadhwa Group, as a token of appreciation for completing the project on time and with perfection.

    Sailesh Mahimtura on behalf of Mahimtura Consultants received an award during the felicitation. The Capital is an architectural marvel and is likely to be most coveted of all commercial properties in Mumbai. It has cutting-edge systems and facilities like automated parking; stunningly designed grand-arrival lobby; sky lobby with café; bars; gymnasium; a high-end restaurant and affordable restaurants; intelligent elevator system; state-of-the–art security surveillance; intelligent integrated building management system and so on. It is an ultimate enriched work environment and its design is guaranteed to reduce life-cycle costs and improve staff productivity.

  • Avighna

    Avighna